
 

GST Alert 08/2024-25 

Date 28.06.2024 

Clarification on Warranty related Transactions  

 

Circular No. 195/07/2023-GST dated 17.07.2023 

&  

216/1/2024-GST dated 26.06.2024 

As per recommendations of the GST Council in its 50th meeting, certain clarifications on 

warranty related transactions had been issued vide circular 195/07/2023-GST dated 17.07.2023. 

Many representations were made for further clarification on certain issues and for revision of 

certain clarification on extended warranty. Council in its 53rd meeting held on 22.06.2024 

deliberated and CBIC has issued further clarification vide circular no. [Circular No. 216/1/2024-

GST dated 26.06.2024] 

We had issued an alert no. 02/2023-24 dated 25.07.2023 on the earlier circular, as the current 

circular expands and amends earlier circular, we have issued this alert consider both the 

circulars.  

Issue No. 1 : Replacement of parts as well as other goods under warranty by the 

manufacturer directly to the Customer.  

Example : Car manufacturer ABC Ltd offers a warranty for the car sold by it to the 

customer XYZ for first 2 years. The car encounters some problem with the 

engine during the second year and ABC provides replacement of the engine 

and engine replacement services to XYZ during the warranty period, without 

separately charging any consideration. It may so happen that the entire car 

is required to be replaced under warranty or a washing machine is entirely 

replaced. 

Question : Whether manufacturer is required to pay GST on replacement of parts / 

goods as such under warranty? 



 

Clarification : When ABC sold the car to XYZ, warranty of 2 years was factored inside the 

price of the car and therefore GST thereon was also paid. When the car 

encountered a problem with its engine, ABC fulfilled its warranty obligation 

by replacing the engine without charging any additional consideration from 

XYZ. As GST was already paid initially and additional consideration was not 

charged from XYZ, there would be no GST payable on supply of engine and 

its replacement service by ABC. However, if any additional consideration is 

charged by ABC from the customer, either for replacement of any part or for 

any service, then GST will be payable on such supply with respect to such 

additional consideration. Same legal analogy shall apply if the entire car is 

replaced due to faulty manufacturing, this will be true for entire washing 

machine being replaced. 

NJJ views : This clarification will resolve many issues taken up by department and will 

be useful to industry, especially the OEMs.  

 

Issue No. 2 : Reversal of ITC on spare parts used by the manufacturer for replacement 

under warranty? 

Example : Continuing with the above example, ABC purchased the engine from FIAT 

Ltd. which it replaced in the car of XYZ. ABC paid 1 lac of GST on the purchase 

of the engine and had availed its ITC as well.  

Question : Will ABC be required to reverse the ITC of 1 lac on engine as it is replaced 

without any consideration and whether manufacturer is required to reverse 

ITC on spare parts used by it for replacement under warranty? 

Clarification : In the above case, the value of original car supplied along with warranty by 

ABC to XYZ included the likely cost of replacement of parts or goods and/ or 

repair services to be incurred during the warranty period. Therefore, these 



 

supplies cannot be considered as exempt supply and accordingly, ABC, who 

provides replacement of parts and/ or repair services to the customer during 

the warranty period, is not required to reverse any ITC in respect of the said 

replacement parts or on the repair services provided, similar would be the 

case of the manufacturer, it will also not be required to reverse any ITC on 

the parts/goods replenished by it to ABC. 

NJJ views : Again, a very good clarification, hence no further comments are required.  

 

Issue No. 3 : Replacement of parts and/ or repair services provided by a distributor 

without charging any consideration from the customer, as part of warranty 

on behalf of the manufacturer. 

Example : ABC has many distributors across India, ABC sells the car to its distributor 

PQR on principal-to-principal basis and the distributor sells it to customers.  

ABC sells a car to PQR who is its distributor in Ahmedabad, PQR further sells 

the car to XYZ. Just as in issue no. 1, engine is required to be replaced in car 

of XYZ. PQR replaces the engine on behalf of ABC by using the engine held 

by it in its stock.  

Question : Whether GST would be payable on replacement of parts or goods and/ or 

repair services provided by a distributor without any consideration from the 

customer, as part of warranty on behalf of the manufacturer? 

Further, is the manufacturer required to pay GST or reverse any ITC on the 

parts / goods supplied by it to ABC for replenishment of the parts / goods 

used by ABC from its stock. 

Clarification : As no consideration is being charged by PQR (distributor) from the customer, 

no GST would be payable by PQR on the said activity of providing 



 

replacement of engine as well as associated repair services to XYZ. However, 

if any additional consideration is charged by PQR from the customer, then 

GST will be payable on such supply with respect to such additional 

consideration. 

Manufacturer ABC will not be required to pay any GST nor will it be required 

to reverse any ITC on the parts / goods being supplied by it to ABC under 

warranty. 

NJJ views : Clarification is in line with the legal provisions; however, one needs to note 

that this clarification is for the transaction between the distributor and the 

customer only. It is a known fact that the distributor does not bear the cost 

of replacement, that situation is covered in next clarification below. 

 

Issue No. 4 : GST liability on distributor on replacement of parts on behalf of 

Manufacturer? 

Example : On behalf of ABC, PQR replaces the engine in the car of XYZ by using,  

A. the engine available with him in his stock of spares. 

B. Raising a requisition for an engine from ABC, which it sends on 

delivery challan without any consideration payable by PQR to ABC. 

C. From a supply of engine already received from ABC 

In the 3 scenarios above, Is PQR required to raise tax invoice and pay GST on 

the said supply, if yes, whether the recipient of the supply is eligible for the 

ITC thereof?  

Question : Whether distributor is required to pay GST on replacement of parts on 

behalf of Manufacturer? 



 

Clarification : A. Scenario 1 - PQR supplies engine to XYZ on behalf of ABC from the engine 

available with him in his stock. PQR will have to raise Tax Invoice on ABC 

for the cost of the engine and PQR would be eligible for the ITC on the 

original purchase of engine. 

B. Scenario 2: PQR gets an engine from ABC on requisition made by him 

under a delivery challan. PQR is not required to pay any consideration 

for the same to ABC. In such case, no GST is payable by anyone as there 

is no flow of consideration.  

C. Scenario 3: PQR receives an engine from ABC under cover of a tax invoice 

which it uses for replacement. ABC can raise a credit note on PQR and 

adjust the output tax of the original tax invoice and PQR would be 

required to reverse the ITC so availed.   

D. Another, scenario is contemplated in the new circular whereby, the parts 

/ goods are sent by the manufacturer under the cover of delivery challan 

which is then replaced by the distributor, there would be no GST 

implications in this scenario, no tax will be payable and no ITC reversal 

would be required. 

Further, in all the above scenarios, ABC would be eligible for availing ITC 

towards the engine. 

NJJ views : Clarification given for sr. no 4 of circular 195 in point c has been retained. 

Board has tried to cover all the ways in which the industry transacts 

replacements of the spares used in warranty. Scenarios 1 and 3 are 

interchangeable in fact, however circular has given 2 different procedures 

which was avoidable. Supreme Court in case of Tata Motors has specifically 

said that Credit notes raised by manufacturer would be treated as 

consideration and the distributor would have to pay VAT in similar cases, 

hence, we believe that procedure listed at scenario 1 whereby the 



 

distributor raises a tax invoice on the manufacturer is legally more viable 

as well as practical and therefore easier to follow then the one listed in 

scenario 3.  Further, scenario 4 is the best of all and will be very trade 

friendly. 

 

Issue No. 5 : Repair services supplied by distributor to the customer under warranty. 

Example : On behalf of ABC, PQR provides repair services to XYZ under warranty and 

doesn’t charge any consideration. 

Question : Whether Repair services supplied by distributor to the customer under 

warranty are taxable under GST? 

Clarification : In this case PQR is supplying service to ABC and therefore PQR should raise 

Tax Invoice on ABC, it would be eligible to avail ITC on this. 

NJJ views : Very good clarification, hence no further comments are required. 

 

Issue No. 6 : Extended Warranty sold at the time of sale of original goods. 

Example : PQR sells a car to XYZ for 10 lacs. This car comes with a standard warranty of 

2 years. However, XYZ wants extended warranty for another 2 years which 

PQR sells him for another 50,000. XYZ pays 10.50 lacs to PQR for the car plus 

2 years extended warranty. PQR then pays 45,000 plus tax to ABC and retains 

5000 plus tax for itself. 

Question : What would be the GST liability on Extended Warranty sold at the time of 

sale of original goods? 

Clarification : XYZ enters into an agreement of extended warranty with ABC at the time of 

original supply, then the consideration for such extended warranty becomes 



 

part of the value of the composite supply, the principal supply being the 

supply of car, GST would be payable at the rate applicable to the car.  

NJJ views : New circular maintains the earlier espoused legal understanding and has 

not chosen to correct its earlier stand. In our view the view taken by the 

circular is wrong for the following reasons.  

Warranty is a contract for covering the risk of manufacturing defects in the 

vehicle for a specified period. Usually, all goods come with a specified 

period of warranty coverage. Few manufacturers and third-party vendors 

provide extended warranty coverage beyond the original warranty which 

usually starts operating after minimum 1 year of the original warranty 

contract. However, it may so happen that when the original goods are 

being sold, the manufacturer or distributor entices the customer with 

buying warranty for an extended period beyond the main warranty.  

For classifying 2 supplies of goods and/or services as composite supply, it 

is necessary for them to be: 

a. Naturally bundled. 

b. Supplied in conjunction with each other in the ordinary course of 

business. 

It is a known fact that the customer has a clear choice of buying an 

extended warranty at any time of his choosing before the expiry of the 

original warranty, it is not naturally bundled with the original goods. 

Secondly, extended warranty is not sold in conjunction of the original 

goods in ordinary course of business as extended warranty is a choice 

product which the customer may not even choose to buy. Lastly the 

operation of extended warranty starts much after the goods are sold and 

delivered. 

This clarification will force the suppliers to artificially defer sale of 



 

extended warranty to a future date and also create litigation for past 

period. 

Issue No. 7 : Extended Warranty sold at any time AFTER sale of original goods. 

Example : PQR sells a car to XYZ for 10 lacs. This car comes with a standard warranty of 

2 years. After 1 day or 6 months of the original sale, XYZ chooses to buy an 

extended warranty for another 2 years which PQR sells him for another 

50,000.  

Question : What would be the GST liability on Extended Warranty sold at any time after 

sale of original goods? 

Clarification : XYZ enters into an agreement of extended warranty with PQR 6 months after 

the original supply, accordingly same would be a separate contract and GST 

would be payable by the supplier (service provider, whether manufacturer 

or the distributor or any third party), depending on the nature of the 

contract (i.e., whether the extended warranty is only for goods or for 

services or for composite supply involving goods and services).  

NJJ views : Clarification in a subtle way says that GST on warranty would be payable 

by the supplier “depending on the nature of the contract whether the 

extended warranty is only for goods or for services or for composite supply 

involving goods and services”.  

As explained above, contract of warranty is a risk cover that one buys to 

safeguard from future defects in the goods. Specific goods that may need 

to be supplied is not identifiable at the instance of extended warranty sale 

and hence Warranty is essentially a Supply of service and therefore must 

be classified as a Service and taxed accordingly.  

Issue No. 8 : Manufacturer / third party directly sells Extended Warranty to the 



 

customer at the same time when the car is sold by the dealer. 

Dealer gets a commission from the manufacturer or third party 

Example : PQR sells a car to XYZ for 10 lacs. This car comes with a standard warranty of 

2 years. At the same time, the customer also purchases extended warranty 

for another 2 years from ABC or third party and pays the consideration of 

50,000 to ABC or another third party.  

PQR gets a commission of 5000 from PQR or third party.  

Question : What would be the GST liability on Extended Warranty sold by the 

manufacturer or a third party? 

Clarification : XYZ has purchased the car from PQR whereas he is purchasing extended 

warranty from ABC, both these transactions are happening at the same time, 

albeit with 2 different suppliers. In such scenarios, supply of extended 

warranty will be treated as a separate supply from the original supply of 

goods and will be taxable as supply of services. 

NJJ views : Very good clarification, hence no further comments are required. 

Conclusion 

These twin clarification in most parts are in line with the business practices as well as legal 

provisions and therefore must be applauded as it will help in avoiding unnecessary litigation, 

having said so, couple of clarifications on Extended warranty highlighted above lack legal 

backing and therefore will now have to tested in the courts. Industry and trade association must 

again press upon the GST Council and Central and State Government or again review the 

reviewed circular.  
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