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Sale Of Land And Duplex Construction Taxable 
At 7.5% GST, No ITC Eligibility 

Ruling 

Observations & Findings 

 Issued in case of NBER Developers LLP By Odisha AAR 
Advance Ruling No – 03/ODISHA-AAR/2023-2024   |   Date: 12-01-2024 

 

The applicant, M/s NBER Developers LLP, is actively involved in the real estate and construction sector and 
was incorporated in 2018. They have initiated a land plotting project in Jatni, Odisha, and have plans to 
construct duplex houses on the same land. Two separate agreements are expected to be made with 
customers - one for the sale of residential land and another for the construction of duplex houses on the 
same plot. Notably, the duplexes in question do not fall under the category of "affordable reside ntial 
apartments." 

The "Works Contract" as defined in Section 2(119) of the CGST Act, 2017, encompasses contracts involving 
building, construction, fabrication, and more in connection with immovable property, with the transfer of 
property in goods as a component. It is subject to an 18% GST rate (CGST 9% + SGST 9%). According to 
Schedule III of the CGST Act, the sale of land is neither considered a supply of goods nor a supply of services. 
Consequently, GST does not apply to the sale or transfer of land. 

The applicant's perspective is that both the land sale and construction contracts should be treated separately. 
Once a customer enters into a land purchase contract and registers the land in their name, they become the 
landowner without any obligation to have their house constructed by the same developer. Separate 
approvals are needed from relevant authorities for the construction of individual houses. Developers may 
enter into sale agreements with prospective buyers before, during, or after land development,  which may 
encompass various development activities such as electricity, drainage, water facilities, parks, and 
clubhouses. 

Upon reviewing the case, the Authority for Advance Ruling (AAR) found that the issue at hand primarily 
revolves around determining the GST rate applicable to the sale of land and construction of duplex houses 
on the same land through two separate agreements. It also considers the admissibility of input tax credit 
(ITC) for tax paid or deemed to be paid. 

The AAR carefully considered the applicant's business activities, including land procurement and 
construction of multi-storied buildings or duplexes. It noted that the applicant had not been authorized by 
the landowner to sell plots of land; instead, their authorization was focused on constructing duplexes or 
multi-storied buildings on the land. The applicant, however, had entered into two separate agreements with 
customers - one for the sale of land and the other for constructing duplexes or multi-storied buildings on the 
same land. The applicant had also obtained the necessary approvals and registered the project with RERA.  

Based on the analysis, the AAR concluded that the applicant's activities involving the sale of land and 
construction of duplexes/flats on the same land constitute a taxable service under GST, as per Schedule II, 
Para 5 Clause (b) of the CGST Act. The effective GST rate, as per Notification No. 03/2019-C.T. (Rate) dated 
29.03.2019, is 7.5% (CGST @ 3.75% + SGST @ 3.75%), after deducting 1/3rd of the land cost from the total 
consideration. Importantly, the applicant is not eligible for ITC on any inward supply of goods and services in 
this context. 


