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Lucknow Authority for Advance Ruling (AAR) has declared that the Detailed Project 
Report Service (DPR) and Project Management Consultancy services (PMCS) offered 
under contracts by State Urban Development Agency (SUDA) are exempt from GST. 

Ruling 

Observations & Findings 

Rudrabhishek Enterprises Limited, the applicant, was selected by SUDA to provide services 
for the "Preparation of Detailed Project Report" and "Project Management Consultancy." As 
a result, an agreement was established between SUDA and the applicant. Seeking clarity on 
whether the Project Development Service (comprising Detailed Project Report Service and 
Project Management Consultancy services) offered by the applicant to the recipient under 
the contract from SUDA for PMAY-U was exempt from GST, the applicant sought an advance 
ruling from the AAR. 
 
The applicant, argued that services provided by a subcontractor to the main contractor 
relating to DPR and PMCS should also be eligible for GST exemption as long as they were 
provided to SUDA under PMAY, regardless of whether they were provided by the main 
contractor or a subcontractor. 
 
The Lucknow AAR made observations based on Notification No. 12/2017-CT (Rate) dated 
28.06.2017, specifically Clause 3, which exempts certain services. These services are pure 
services provided to the Central Government, State Government, Union territory, local 
authority, or a Governmental authority.  
 
The exemption applies to any activity related to the functions entrusted to a Panchayat under 
Article 243G of the Constitution or to a Municipality under Article 243W of the Constitution, 
as amended by notification no. 16/2021-central tax (rate) effective from 1.1.2022. However, this 
exemption does not include works contract services or other composite supplies involving 
the supply of goods. 
 
To qualify for the mentioned exemption, the particular services must be provided to the 
Central Government, State Government, Union territory, local authority, or a Governmental 
authority. The notification does not impose a condition that these services must be provided 
directly to the entities mentioned above. 
 
Based on these observations, the AAR ruled that the applicant would be eligible for 
exemption if the particular services were provided to SUDA under a sub-contract with the 
main contractor. 
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